Općenito o homologaciji

Što je homologacija vozila?

“Homologacija vozila je postupak potvrđivanja/ocjene sukladnosti vozila sa zahtjevima propisa o homologaciji koji se primjenjuju u Republici Hrvatskoj.” Jednostavno rečeno homologacija vozila predstavlja postupak provjere vozila s obzirom na bitne sklopove vozila koji direktno ili indirektno utiču na okoliš i sigurnost putnika (npr. motor, kočnice, buka, sigurnosni pojasevi itd.).

Od kada postoji homologacija vozila?

Homologacija vozila postoji u Republici Hrvatskoj od 15. rujna 1997., odnosno od tog datuma je započela primjena propisa. U ostatku Europe to je uobičajeni postupak koji se provodi već desetljećima.

Koja vozila podliježu provjeri homologacijske podobnosti?

„Utvrđivanje sukladnosti vozila provodi se za sve kategorije novih ili rabljenih prije njihova unosa, uvoza ili prodaje odnosno prije prve registracije vozila“, uz određene izuzetke (npr. diplomatska predstavništva) i po prvi put se registriraju u Republici Hrvatskoj. Za vozila koja su kupljena u mreži naših ovlaštenih trgovaca, navedeni postupak smo obavili mi, kao ovlašteni uvoznik, pa ga nije potrebno provoditi. U slučaju da netko želi samostalno unijeti ili uvesti vozilo i registrirati ga u Republici Hrvatskoj, mora provesti tzv. postupak utvrđivanja pojedinačno pregledanog vozila.